Menu

Answer Key UGC NET JRF June 2013 Exam - Paper 1 : General Paper on Teaching & Research Aptitude (Y-Series) (Un-official & Not Final)

July 16, 2013 at 09:25PM

Questions & Answers of UGC NET JRF June 2013 Exam - Paper 1 (General Paper on Teaching & Research Aptitude) (Y-Series) (Un-official & Not Final) (Updated) (Scroll down for Answer Keys of Paper 2  & 3 of NET Subjects)

 

Q1)  “WWW” stands for?

Ans: (C) World Wide Web

 

Q2) A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into?

Ans: (B) Sectors

 

Q3) A computer program that translates a program statement by statement into machine language is called a/an?

Ans: (D) Interpreter

 

Q4) A Gigabyte is equal to?

Ans: (A) 1024 Megabytes

 

Q5) A compiler is a software which converts?

Ans: (B) high level language to machine language

 

Q6) Virtual memory is?

Ans: (C) an illusion of extremely large main memory

 

Q7) The phrase ‘tragedy of commons’ is in the context of?

Ans: (C) degradation of renewable free access resources

 

Q8) Kyoto Protocol is related to?

Ans: (C) Climate change

 

Q9) Which of the following is the source of emissions leading to the eventual formation of surface ozone as a pollutant?

Ans: (B) Refrigeration and Air conditioning

 

Q10) The smog in cities in India mainly consists of?

Ans: (B) Oxides of nitrogen and unburnt hydrocarbons

 

Q11) Which of the following types of natural hazards have the highest potential to cause damage to humans?

Ans: (D) Droughts and Floods

 

Q12) The percentage share of renewable energy sources in the power production in India is around?

Ans: (B) 22-25%

 

Q13) In which of the following categories the enrollment of students in higher education in 2010-ll was beyond the percentage of seats reserved?

Ans: (A) OBC students

 

Q14) Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?

Ans: (D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities.

 

Q15) Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):

Statement: Should India switch over to a two party system?

Arguments:

(I) Yes, it will lead to stability of Government.

(II) No, it will limit the choice of voters.

Ans: (C) Both the arguments are strong.

 

Q16) Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):

Statement: Should persons with criminal background be banned from contesting elections?

Arguments:

(I) Yes, it will decriminalize politics.

(II) No, it will encourage the ruling party to file frivolous cases against their political opponents

Ans: (A) Only argument I is strong

 

Q17) Which of the following statement(s) is/are correct about a Judge of the Supreme Court of India?

Ans: (D) 1 and 4

 

Q18) In the warrant of precedence, the speaker of the Lok Sabha comes next only to?

Ans: (C) The Prime Minister

 

Q19) The black-board can be utilized best by a teacher for?

Ans: (C) writing the important and notable points

 

Q20) Nowadays the most effective mode of learning is?

Ans: (D) Blended-learning

 

Q21) At the primary school stage, most of the teachers should be women because they?

Ans: (D) Can deal with children with love and affection.

 

Q22) Which one is the highest order of learning?

Ans: (B) Problem- Solving learning.

 

Q23) A person can enjoy teaching as a profession when he?

Ans: (B) commands respect from students

 

Q24) “A diagram speaks more than 1000 words.” The statement means that the teacher should?

Ans: (C) Use teaching aids in the class.

 

Q25)  A research paper?

Ans: (D) Can be published in more than one journal.

 

Q26) Which one of the following belongs to the category of good “research ethics”?

Ans: (B) Conducting a review of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant paper work.

 

Q27) Which of the following sampling methods is not based on probability?

Ans: (C) Quota Sampling

 

Q28) Which one of the following references is written as per Modem Language Association (MLA) format?

Ans: (D) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics,
New Delhi: Prentice Hall of India, 2005

 

Q29) A workshop is?

Ans: (D) A brief intensive course for a small group emphasizing the development of a skill or technique for solving a specific problem.

 

Q30) A working hypothesis is?

Ans: (C) A provisionally accepted hypothesis for further research

 

Q31) Marble stone used for the construction of the Taj Mahal was brought from the ancestral domain of Raja Jai Singh. The name of the place where mines of marble is?

Ans: (B) Makrana

Q32) The popular name ‘Taj Mahal’ was given by?

Ans: (D) European Travelers

 

Q33) Point out the true statement from the following:

Ans: (D) The Taj Mahal was constructed to celebrate the ‘Urs ceremony for Mumtaz Mahal‘

 

Q34) In the contemporgy texts the Taj Mahal is known?

Ans: (D) Rauza-i-Munavvara

 

Q35) The construction of the Taj Mahal was completed between the period?

Ans:  (C) 1632-1643 A.D.

 

Q36) The documents indicating the ownership of land, where the Taj Mahal was built, known as?

Ans: (A) Farman

 

Q37) In the process of communication, which one of the following is in the chronological order?

Ans: (C) Communicator, Message, Medium, Receiver, Effect.

 

Q38) Bengal Gazette, the first newspaper in India was started in 1780 by?

Ans: (B) James Augustus Hicky

 

Q39) Press censorship in India was imposed during the tenure of the Prime Minister?

Ans: (C) Indira Gandhi

 

Q40) Communication via New media such as computers, teleshopping, internet and mobile telephony is termed as?

Ans: (B) Interactive Communication

 

Q41) Classroom communication of a teacher rests on the principle of?

Ans: (B) Edutainment

 

Q42) ______ is important when a teacher communicates with his/her student?

Ans: (B) Empathy

 

Q43) In a certain code GALIB is represented as HBMJC. TIGER will be represented by?

Ans: (A) UJHFS

 

Q44) In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The number of teams participated in the tournament is?

Ans: (B) 10

 

Q45) The missing number in the series

40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is

Ans: (B) 270

 

Q46) The odd numbers from l to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in ascending order. The number at 6th position is?

Ans: (C) 33

 

Q47) The mean of four numbers a, b, c, d isl00. If c=70, then the mean of the remaining numbers is?

Ans: (D) 110

 

Q48) If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by?

Ans: (D) 50%

 

Q49) If the statement ‘some men are honest’ is false, which among the following statements will be true. Choose the correct code given below:

Ans: (B) ii, iii and iv

 

Q50) Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark.

Bee—Honey, Cow—Milk, Teacher--?

Ans: (C) Lessons

 

Q51) P is the father of R and S is the son of Q and T is the brother of P. If R is the sister of S, how is Q related to T?

Ans: (B) Sister-in-Law

 

Q52) A definition put forward to resolve a dispute by influencing attitudes or stirring emotions is called?

Ans: (B) Persuasive

 

Q53) Which of the codes given below contains only the correct statements?

Ans: (B) i, ii and iv

 

Q54) Inductive reasoning presupposes?

Ans: (C) uniformity in human nature

 

Q55) Which of the following two years have recorded the highest rate of increase in area under the total horticulture?

Ans: (D) 2006-07 & 2007-08

 

Q56) Shares of the area under flowers, vegetables and fruits in the area under total horticulture are respectively:

Ans: (A) 1, 38 and 30 percent

 

Q57) Which of the following has recorded the highest rate of increase in area during 2005-06 to 2009-10?

Ans: (C) Flowers

 

Q58) Find out the horticultural crop that has recorded an increase of area by around l0 percent from 2005-06 to 2009-10?

Ans: (B) Vegetables

 

Q59) What has been the share of area under fruits, vegetables and flowers in the area under total horticulture in 2007-08?

Ans: (B) 68%

 

Q60) In which year, area under fruits has recorded the highest rate of increase?

Ans: (A) 2006-07

  

So far we have uploaded Answer Keys for following papers

>> Economics (Code 01): Paper - 2 (New)
>> Political Science (Code 02): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Sociology (Code 05): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> History (Code 06): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Commerce (Code 08): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Education (Code 09): Paper - 2 & 3  (Updated)
>> Management (Code 17): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Bengali (Code 19): Paper - 2 & 3 (New)
>> Hindi (Code 20): Paper - 2 & 3  (New)
>> 
Sanskrit (Code 25): Paper - 2 & 3 (New)
>> Urdu (Code 28): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Arabic (Code 29): Paper - 2 & 3  (New)

>> English (Code 30): Paper - 2 & 3  (Updated)
>> Physical Education (Code 47): Paper - 2 & 3 (New)
>> Arab Culture and Islamic Studies (Code 49): Paper - 2 & 3 (New)
>> HRM (Code 55): Paper - 2 & 3  (New)
>> Law (Code 58): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Geography (Code 80): Paper - 2 & 3 (New)
>> Computer Science and Applications (Code 87): Paper - 2 & 3 (New)
>> Electronic Science (Code 88): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Environmental Sciences (Code 89): Paper - 2 & 3 (Updated)
>> Tourism Administration and Management (Code 93): Paper - 2 & 3 (New)

 

We will try upload Answer keys for remaining subjects soon... Click on this link for latest updates on June 2013 Answer Keys

Feel free to report the variations found. And we highly appreciate if you could point the Correct Answer, then just saying something was wrong.

 

Paper 1 Key By: UGC NET JRF Paper 1 & Commerce Admin

Disclaimer: An Approximate key to Paper I of UGC NET JRF June 2013 exam General Paper on Teaching & Research Aptitude Paper. This is an individual effort and you are required to use your own discretion while consulting this key.

Recommended Links  

Blog post

thanks for the upload.. great work!!!

Comment

ques no 11 ans is incorrect......earthquake has the most potential to cause catastrophic casualties

Comment

for Q25 option D is not correct answer since A research paper cannot be published in more than one journal .... However, the right answer is between B and C ..

Comment

answers of ques 3,11,16,24,57 and 60 are wrong.

Comment

hi dear friend, i request you to please upload the answer keys of COMMERCE PAPER 2 & 3 soon ! I AM WAITING DESPERATELY FOR YOUR RESPONSE !
15 minutes ago · Like

Comment

for 9-a
25-c,

lastly thanks fr the update of ans key

Comment

I think, For 25-c, for 55-d would be right, comment frnds.........

Comment

Thanks for it...mere 31 question sahi h...iske according..

Comment

many of answers are wrong...
Please update and then post.

Comment

Thanks Dear for enlighting.

Comment

Good work.Ans for Q25 seems doubtful, in fact confusing. Others are alright.

Comment

Thanks for giving such information

Comment

Grate work, Thanks to you for uploading this..

Comment

nice work
I think 22 r wright
thanks

Comment

partly paradox

Comment

50/d/ wisdom

Comment

q.no. 51 is wrong

Comment

11 wrong

Comment

38 wright

Comment

Teacher gives wisdom

Comment

thanx sir 4 update

Comment

Earthquake is appropriate answer

Comment

Thanks Sir.please post education paper 2nd and 3rd.

Comment

lot of thanks ......ples post histpry papper..........

Comment

In case of blood relation it is Brother in Law as the right answer.

Comment

thank u..plz post philosophy paper ..

Comment

thanks....plz post philosophy paper I and II

Comment

Hai frnds..Computer science paper 3 answers for june 13 net exam 1.a 2.c3.c4.b5.b6.a7.d8. d9.c10c.11.d 12.b13.d14.?15.?16.a17.b18.b19?20.d21.d22.b26.c27.b28.c29.d32.a33.b34.d35.d39.c40.d41.b42.d43.d44.a.46.c47.b48.a49.b50.a51.c52.a53.d54.d55.a57.a60.d63.d66.d68.d71.d72.b73.c74.a75.c

Comment

Thanks frend plz post political science 1st& 2nd

Comment

thank you..... and good job.... it is real very useful....

Comment

Thank you for your nice job

Comment

please upload the answer key of paper II and III of electronic science if possible.

Comment

please upload the answer key of paper II and III of education if possible.

Comment

I think all answers are correct
please upload the answer key of paper II and III of education if possible.

Comment

sorry dear many answers are wrong in ur upload..

Comment

PlEaSe upload GEOGRAPHY paper I & II answerkeys.....plz

Comment

Its an excellent job but Q. No. 25 is wrong.

Comment

Thank you very much for uploading. Also upload physical education 2nd and 3rd paper.

Comment

60 A

Comment

Q9 A,

Q 25 wrong

Comment

Thanks

Comment

tnx for uploading
. .

Comment

Ques number 11 ans is incorrect......earthquake has the most potential to cause catastrophic casualties...

Comment

answer keyz of English plz.

Comment

Plz add lifescience paper+key

Comment

question 55 answer is D.

Comment

9. Transport
32.Public bcoz europeans heard it from public
Share CS 2 and 3

Comment
Comment

Good plz put answer key on ur site

Comment

36 right

Comment

Thank u sir , plz uplode management 2 and 3 paper kee

Comment

great work please post paper no 2 of computer science...

Comment

question no 11 answer is earthquake not a draught n flood

Comment

sir plz upload answer key of electronic science paper 1 &2

Comment

plz upload for women studies

Comment

sir plz education paper 2 and 3 di key update kr deo.

Comment

PLZ.UPLOAD LAW PAPAR 2 & 3 ANSWER KEYS

Comment

Plz.upload bengoli paper1&2

Comment

I think for question- the documents indicating the ownership of land, where the Taj Mahal was built, Known as------- None of the above.

Comment

Tremendous effort..........!

Comment

thank you sir...... but i need Electronic science key answers(paper code-88).... im waiting sir

Comment

Pl. upload Paper 2 & 3 of Library & Info Science.

Comment

Tx to upload ans key pls paper 2& 3 ans key also upload of geography

Comment

thank sir,please upload ans key of sociology paper 2 nd 3,if possible...

Comment

Sir i want to share ans. Keys of political science june 2013 paper 3rd.

Comment

paper1 , y series, Q32- European travelers is wrong choice. Public is the correct response

Comment

May I request your good office to upload Answer Keys for Social Medicine & Community Health, Paper-II & III at the earliest.

Comment

Q9 source- formation of surface ozone is TRANSPORT SECTOR, so answer is option A

Comment

Thanks

Comment

MR.Udit Drought is correct answer
ref : Trueman
Great work,

Comment

in education P-3 Q.No.68 ans is A.
any how thanks for uploading

Comment

thank q

Comment

pls upload the answer keys for economics paper 3

Comment

a few of them are wrong, please correnct them

Comment

jab answer tabi pta chalega
,aven lage paye sare

Comment

q no 50 wisdom is wrong lesson is the wright answer .teacher gives lesson

Comment

Thanks for Collections of Upload,
Plz to post Economics and Management Paper II and III,

Comment

Thanks..

Comment

12? ans is C

Comment

Q no.9 Ans is A- Q no.55 Ans is C- Q no.57 Ans is B- Q no.58 Ans is A -Q no.60 Ans is D

Comment

thanks a lot sir ji.

Comment

thanks a lot sir ji.
But it is my request, plz post to my email the answer keys of commom 1st paper, and 2nd+3rd law paper.

Comment

thanks. pls update key for education paper 2 & 3.

Comment

Thanks for those who upload Answer key of General paper. Can any one have Answer key of SOCIAL WORK. pL. SHARE WITH ME.

Comment

thanx so much...

Comment

Thanks for upload. please upload Assamese Paper 2 and 3.

Comment

plz add Philosophy keys

Comment

please upload linguistics paper answer key

Comment

17.sC of judge; 1,3,and 4 (judge can be suspended by President by issuing necessary orders "Kashyap")
24.use diagrams
36.Taj ownwr document- none of the above
50.intelligence

Comment

thanx

plz update the ans key of peace studies(2 and 3)

Comment

a lot of thanks for uploads ans key........ my 46 q right

Comment

plz upld mass comm

Comment

Please upload Psychology Paper 2 and 3 answer key (code 4)

Comment

Please upload defense study

Comment

Thanx for uploading computer science key

Comment

Q.9.A 20.c 25.c.50.c 52.A.are 100%correct Answers

Comment

Kindly send answer key of home science.

Comment

i think some of the answers that are in key answers are wrong..

Comment

Thank u so much for upload the answer key.

Comment

Please upload answer key defense studies

Comment


Comment